Forsikring av instrumenter og utstyr

Jeg hører stadig om folk som blir frastjålet instrumenter og musikkutstyr – lista over musikere som på et eller annet tidspunkt plutselig har stått uten en eller flere viktige deler av utsrustningen sin blir lengre for hvert år som går. Jørn Hoel, Steinar Albrigtsen, Dag Ingebrigtsen, Eilert Ottem og Stian Westerhus er bare noen av dem som har sett spillejobber gå i dass på grunn av tjuvradder det siste året. Og omtrent annet hvert år er det en eller annen stakkars jævel som blir frastjålet PC’en sin med den eneste kopien av mastertapen til den siste skiva si på. Til de sistnevnte har jeg ett råd: Backup!

Til de førstnevnte, og til deg som leser dette, har jeg et annet råd: Forsikring. Det er mulig at reiseforsikringen eller innboforsikringen din dekker gitaren din om den skulle bli borte – det er ikke like sannsynlig at forsikringsselskapet ditt er like imøtekommende når du melder tilhengeren med hele PA-anlegget, full backline og alle instrumenter savnet. Så forsikre utstyret ditt, og forsikre det for det det er verdt. Det er nedtur å bare få erstattet en liten andel av utstyret om uhellet skulle være ute.

Det er ikke bare tyveri du har å bekymre deg for, heller. Da en av de gamle Skuteviksbodene i Bergen brant på seinsommeren gikk det med utstyr for flere millioner kroner, og et femtitalls band ble stående igjen på bar bakke. Mange av disse var ikke forsikret.

En annen ting: Notér serienumre og ta bilder av alt du har av utstyr. Ta vare på kvitteringer på alt du har kjøpt. Forsikringsselskapet er neppe tilbøyelige til å tro deg på ditt ord når du sier at du har blitt frastjålet en ’59 Fender Stratocaster, en Gibson Les Paul Goldtop, en Fender Bassmann og to Mesa/Boogie Dual Rectifiers. Tro meg – du vil ha et svare strev med å få igjen en brøkdel av det utstyret ditt er verdt om du ikke kan dokumentere hva det er du eier. Oppbevar bilder og kvitteringer på et sikkert sted – for eksempel i en bankboks.

De fleste forsikringsselskaper har én eller annen form for instrumentforsikring – sjekk pris og betingelser hos flere før du bestemmer deg. Instrumentforsikring er ikke akkurat billig, så det lønner seg fort å shoppe litt rundt. GramArt og flere av de andre musikerorganisasjonene har rimeligere musikkutstyrforsikring som en sentral medlemsfordel, så det kan være verdt det å sjekke med disse, også.

Reklamer

~ av Erlend Tiller den 12. november 2008.

Én kommentar to “Forsikring av instrumenter og utstyr”

  1. Og sist men ikke minst ikke glem Erlend gode råd ; Notér serienumre og ta bilder av alt du har av utstyr.

    Et annet godt tips er å ta et bilde av deg selv ved siden av utstyret og sende kopi av bilder og evt scan av kvitteringer til seg selv på mail. Så brenner leiligheten med papirkopiene og kamera har du en backup av ting 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: